Shell Chair
Hans J. Wegner

Tulip Table. Ovisno o izboru okrugli ili ovalni blagovaonski stol dizajniran s jednom nogom i pločom raznih boja i materijala

Shell Chair Hans J. Wegner

SHELL CHAIR
Shell Chair dizajn utjelovljuje poznati kredo svog tvorca: „Stolica ne bi trebala imati pogled straga. Trebala bi dobro izgledati sa svih strana i kuteva.” Iako je prva Shell Chair predstavljena 1963. godine, prvi prototip je izrađen davne 1948., kada je Wegner počeo eksperimentirati s oblikovanjem laminiranog drva. Godine 1963. Shell Chair je službeno debitirala na Danskoj izložbi namještaja. Unatoč dobrom prihvaćanju kritičara, avangardni, futuristički oblik stolice nije privukao pozornost šire javnosti, te je tržištu ponuđena samo mala početna serija. Tek 1997. šira javnost prepoznaje svevremenski dizajn i tada, gotovo 50 godina nakon prve ideje i prototipa započinje masovna proizvodnja.

Sjedalo stolice svojim paraboličnim oblikom nalik je krilu što je prepoznatljivo obilježje dizajna. Nisko središte gravitacije čini stolicu vrlo stabilnom, unatoč tome što je oslonjena na tri noge.  Prednje noge izrađene su od jednog komada furnira, suženog na oba kraja.  Na sličan način izrađuje se i stražnja noga koja služi i kao oslonac za naslon. Naslon je lagano nagnut unatrag za udoban, opuštajući osjećaj.  Sjedalo i naslon presvučeni su raznim tkaninama i kožom.  Iako stolica izgleda kao remek-djelo moderne umjetnosti, potpuno je funkcionalna i iznenađujuće udobna.

Više o povijesti Shell Chair →